Regelmatig wordt mijn advies gevraagd  als iemand een nieuwe (spiegelreflex) camera wil kopen. Er is veel te koop en ieder stelt andere eisen aan zijn/ haar camera.  Het beste is om je eerst te verdiepen in de verschillen tussen crop sensor en full-frame camera’s.

Full-frame & Crop sensor
Spiegelreflexcamera’s hebben een sensor waar het licht op valt waardoor er een foto gemaakt wordt. Deze sensor heeft een bepaald formaat en dat is meestal 22,5 x 15 mm (crop sensor oftewel APS-C) of 36 x 24 mm (full-frame). De kleinere sensor wordt veel gebruikt in de instap- en semi professionele spiegelreflexcamera’s waardoor je beeld ‘gecropt’ wordt. De meeste professionele camera’s maken gebruik van een full-frame sensor. Deze is 1,6x groter dan de crop sensor waardoor hij anders reageert op je brandpuntsafstand en diafragma.

Cropfactor 1,6
Misschien heb je weleens van de cropfactor gehoord. Als je een camera hebt met een crop sensor dan wil dit concreet zeggen dat dit invloed heeft op je diafragma en brandpuntsafstand:
♥ Diafragma: Om dezelfde scherptediepte te krijgen bij full-frame als bij crop sensor moet je het diafragma delen door de cropfactor. Dit wil zeggen dat je bij een diafragma van f2.8 op een full-frame camera hetzelfde resultaat krijgt als met circa f1.8 op een crop sensor.
♥ Brandpuntsafstand: Een lens met een brandpuntsafstand van 50mm voor full-frame ziet er op je crop sensor camera uit als circa 80mm (x1.6).

Voordelen crop sensor
♥ Je lenzen worden iets meer telelens door de cropfactor. Hierdoor kun je dichter bij objecten, mensen of dieren komen dan met dezelfde lens op een full-frame camera. Dit kan een voordeel, maar ook een nadeel zijn.
♥ De camera’s zijn voordeliger in aanschaf, maar ook de lenzen om hetzelfde te bereiken als een full-frame (qua telelenzen).
♥ Meestal lichter in gewicht van camera’s
♥ Minder last van vertekening en vignettering rondom de randen van je foto’s.

Voordelen full-frame sensor
♥ Betere beeldkwaliteit omdat je een grotere sensor hebt om het aantal pixels op te verdelen. Foto’s worden hierdoor ook scherper. Hiervoor heb je wel kwalitatief goede lenzen nodig
♥ Meer onscherpte bij hetzelfde diaframga dan bij crop sensor
♥ Minder ruis in je beeld
♥ Betere prestaties bij een hoge ISO

Niet alle camera’s hebben dezelfde sensor, dus kijk altijd even naar het formaat van je sensor (bij de specificaties van je camera) om te zien hoe groot je cropfactor is.