UNDER CONSTRUCTION

UNDER CONSTRUCTION

UNDER CONSTRUCTION

 

 

Geluksmomentjes:

Ooit was er een tijd dat er nog geen digitale fotografie bestond. In die tijd deed ik veel fotografie voor tijdschriften. Die kregen hun beelden het liefste aangeleverd als dia.

In tegenstelling tot negatief (en helemaal digitaal) is fotografie op dia kritisch: iets (1/3 tot halve stop) te licht of iets te donker (overbelicht of onderbelicht) en de beelden kunnen de vuilnisbak in. Speelruimte in je belichting heb je niet.

In die tijd was fotografie nog echt magie voor mij: Een prachtig huwelijk tussen tussen creativiteit, techniek en een chemisch proces.

Mijn dia rolletjes schoot ik vol en bracht ze naar het lab om te laten ontwikkelen.

2-4 uur duurde het voordat je wist of je beelden goed waren.  En soms zat je in spanning, want vaak was er geen mogelijkheid om het opnieuw te maken.

 

Was het wel goed gegaan?  Zal ik wel of geen clipje* laten maken?

(*clipje:  een klein stukje wordt van je film afgeknipt en ontwikkelt. Op basis hiervan kun je beslissen of je je films lichter of donkerder (plus of min) wilt laten ontwikkelen. Klinkt mooi, maar je verliest 2 tot 3 opnames..)

Bij het balie haalde ik mijn films op,  liep ik naar een lichtbak, pakte een loupe. Met een kritisch oog bekeek ik mijn foto’s….

Meestal was de constatering dat het goed was, maar soms bleef ik langer kijken dan echt nodig was

En een enkele keer viel ik dan even stil:  “Wow..Heb ik dat gemaakt!”

 

De magie van analoog! Ultiem geluk